Notícies

El cicle Premi Lux 2024 arriba a la Filmoteca de Catalunya

30/01/2024

El cicle Premi Lux 2024 arriba a la Filmoteca de Catalunya, on es podran veure els cinc films nominats enguany al LUX Audience Award 2024, una iniciativa del Parlament Europeu, que compta amb el suport del Progama Europa Creativa MEDIA de la Unió Europea.

El Premi del Públic LUX és una iniciativa del Parlament Europeu i la European Film Academy, en col·laboració amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas.

Es lliura cada any com a reconeixement al cinema europeu que sensibilitza sobre qüestions socials, polítiques i culturals d’actualitat a Europa.

Aquest any són cinc les pel·lícules finalistes i sotmeses a votació per part del públic.

La Filmoteca de Catalunya acull els dijous del mes de febrer (els dies 1, 8, 15, 22 i 29 de febrera les 20h la projecció gratuïta de les 5 pel·lícules finalistes del Premi del Públic LUX 2024 del Parlament Europeu: The Teachers’ Lounge, d’Ilker Çatak (Alemanya); el documental On the Adamant, de Nicolas Philibert (França i Japó); el també documental Smoke Sauna Sisterhood, d’Anna Hints (Estònia); Fallen Leaves, d’Aki Kaurismäki (Finlàndia i Alemanya); i la cinta de producció catalana 20.000 Especies de Abejas, d’Estibaliz Urresola Solaguren. Totes compten amb el suport d’Europa Creativa MEDIA

La primera sessió es durà a terme el proper dijous 1 de febrer a les 20h amb la projecció gratuïta de la pel·lícula alemanya Das Lehrerzimmer (‘Sala de profesores’), dirigida per Ilker Çatak. A la darrera edició dels Premis del Cinema Alemany (Premis Lola 2023) es va endur els guardons a millor film, direcció, actriu, guió i muntatge.

Sinopsi

Carla, una jove professora d’institut, es distingeix dels seus col·legues pel seu idealisme. Quan un seguit de robatoris sense resoldre intoxiquen l’ambient entre el professorat, Carla decideix investigar. Amb l’ajuda d’una càmera oculta desemmascara al lladre, però la seva revelació allibera forces fora de control i plantegen a Carla un dilema irresoluble.

Reserveu la vostra entrada gratuïta

La segona sessió es durà a terme el dijous 8 de febrer a les 20h amb la projecció gratuïta del documental francès Sur l’Adamant, de Nicolas Philibert. 

Sinopsi

L’Adamant és un centre de dia únic. Un edifici flotant al Sena que acull adults amb problemes de salut mental. L’equip que el dirigeix intenta resistir contra la deshumanització de la psiquiatria ajudant els pacients a reconnectar amb el món.

Reserveu la vostra entrada gratuïta

La tercera sessió es durà a terme el dijous 15 de febrer a les 20h amb la projecció gratuïta del documental Smoke Sauna Sisterhood, d’Anna Hints (Estònia). La pel·lícula ha estat guardonada a la categoria de millor documental als Premis del Cinema Europeu.

Sinopsi

Ocultes en un bosc frondós al sud d’Estònia, un grup de dones es reuneix en la foscor fumejant d’una sauna per compartir les seves idees i els seus secrets.

Embolcallades d’una calor tòrrida i densa, es despullen en cos i ànima per desprendre’s de les pors i de les vergonyes atrapades en els seus cossos i recuperar la força mitjançant un sentiment d’unió.

Reserveu la vostra entrada gratuïta

La quarta sessió es durà a terme dijous 22 de febrer a les 20h amb al projecció gratuïta de Fallen Leaves, d’Aki Kaurismäki (Finlàndia i Alemanya).

Sinopsi

Dues persones solitàries coincideixen per casualitat una nit a Hèlsinki i cerquen en l’altra el seu primer, únic i últim amor. El seu camí envers un objectiu tan digne es veu enterbolit per l’alcoholisme i perquè, sense conèixer els seus noms ni les seves adreces, perden els seus números de telèfon.

Reserveu la vostra entrada gratuïta

La cinquena i última sessió es durà a terme dijous 29 de febrer a les 20h amb la projecció gratuïta de la cinta de producció catalana 20.000 Especies de Abejas, d’Estibaliz Urresola Solaguren. Amb la presentació de la directora.

Premi a la millor interpretació principal (la nena Sofía Otero) del Festival de Berlín i millor film i actriu de repartiment (Patricia López Arnaiz) al Festival de Màlaga. És el tercer film espanyol (després d’El Reino i Alcarràs) a ser candidat al Premi Lux.

Sinopsi

Una nena de vuit anys no entén perquè la gent insisteix a adreçar-se a ella amb un nom amb el qual no s’hi reconeix. Durant un estiu entre ruscos a casa de la seva bestia, la seva vida i la de la seva mare canvien per sempre.

Reserveu la vostra entrada gratuïta

Més informació

Recordeu que la possibilitat de qualificar els films fins al 14 d’abril de 2024 i no perdre així l’oportunitat de guanyar una varietat de premis incloent un viatge al Parlament Europeu per assistir a la cerimònia de lliurament d’aquests guardons, que peremtrà conèixer els directors i els equips de rodatge dels llargmetratges nominats.

Voteu a la plataforma des d’aquest enllaç.

Notícia relacionadaEl Parlament Europeu anuncia les pel·lícules nominades al Lux Audience Award 2024

COMPARTIR

MÉS NOTÍCIES

29/04/2024
Nou informe de l’Observatori Europeu de l’Audiovisual: ‘L’aplicació de la Directiva AVMS en països no membres de la UE seleccionats’
L’Observatori Europeu de l’Audiovisual ha publicat un nou informe sobre l'aplicació de la Directiva de Serveis de Mitjans Audiovisuals en països no membres de la UE seleccionats.
29/04/2024
Immersive Tech Week 2024 obre la convocatòria B2B Exhibitors
La iniciativa Immersive Tech Week, organitzada per VRDays Foundation amb el suport d'Europa Creativa MEDIA, ha obert la convocatòria per a B2B Exhibitors, la fira comercial B2B XR on es desenvolupa l'avantguarda de la innovació.
25/04/2024
CPH:LAB obrirà la convocatòria properament
El programa de formació CPH:LAB de CPH:DOX, destinat a participants amb projectes documentals a la intersecció entre art, ciència i societat que siguin realitzats per artistes que vulguin explorar noves formes d’expressió per a l’storytelling factual, obrirà la convocatòria el proper 15 de maig, i la data límit d'inscripció serà el 21 de juny de 2024. 
24/04/2024
L’Acadèmia del Cinema Europeu anuncia els vuit nous ‘Tresors de la cultura cinematogràfica europea’
L'Acadèmia del Cinema Europeu ha anunciat les vuit incorporacions d'enguany als 'Tresors de la cultura cinematogràfica europea'.
24/04/2024
El Festival de San Sebastián obre les inscripcions del Fòrum de Coproducció de Documentals Lau Haizetara
La vintena edició del Fòrum de Coproducció de Documentals Lau Haizetara, que es durà a terme del 23 al 25 de setembre de 2024 en el marc de la 72a edició del Festival de Sant Sebastián, té obertes les inscripcions fins al proper 28 de juny.
24/04/2024
Europa Cinemas presenta la iniciativa Training Boot Camps per a exhibidors/es
Europa Cinemas, la xarxa de sales de cinema compromesa amb la programació de cinema europeu, ha anunciat el llançament d'un nou programa de suport, Europa Cinemas Training Boot Camps, amb el finançament d'Europa Creativa MEDIA.
24/04/2024
Disponibles les presentacions de la sessió informativa sobre la convocatòria Memòria Històrica Europea del Programa CERV
L'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) va organitzar una sessió informativa en línia el passat 18 d'abril de 2024 per presentar les oportunitats de finançament de la convocatòria de propostes Memòria Història Europea - 2024 (CERV-2024-CITIZENS-REM) del Programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors (CERV).
23/04/2024
Series Mania Institute obre la convocatòria d’Eureka Series Fall 2024
L'edició de tardor d'Eureka Series de Series Mania Institute es durà a terme del 24 de setembre al 6 de desembre de 2024 a Lille (França) en col·laboració amb La Fémis (École Nationale Supérieure des Métiers de l’Image et du Son). La data límit per presentar-s'hi és es proper 6 de juny.
23/04/2024
El Festival de San Sebastián obre la 6a convocatòria de Zinemaldia Startup Challenge
El Festival de Sant Sebastián ha obert la sisena convocatòria de Zinemaldia Startup Challenge, un concurs adreçat a persones emprenedores i startups estatals i europees els projectes dels quals incorporin noves tecnologies aplicades a l'àmbit audiovisual. La data límit d'inscripció és el 31 de maig.
23/04/2024
La xarxa europea EEN ofereix oportunitats de consorci i esdeveniments d’interès per al sector de les indústries culturals i creatives
La xarxa europea Enterprise Europe Network (EEN) ofereix diverses oportunitats de consorci i esdeveniments d’interès per als sectors dels videojocs, audiovisual i cultural.

Content

European Slate Development
(CREA-MEDIA-2024-DEVSLATE)

Termini: 13/des/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Fostering European media talents and skills
(CREA-MEDIA-2022-TRAINING)

Termini: 04/mai/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Altres

Music Moves Europe
(CREA-CULT-2022-MME)

Termini: 12/gen/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

TV and online content
(CREA-MEDIA-2024-TVONLINE)

1r Termini: 07/des/2023
2n Termini: 14/05/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European Co-development
(CREA-MEDIA-2024-CODEV)

Termini: 06/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

European mini-slate development
(CREA-MEDIA-2024-DEVMINISLATE)

Termini: 10/set/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Content

Video Games and Immersive content development
(CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

Termini: 24/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Distribution
(CREA-MEDIA-2024-FILMDIST)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

European Film Sales
(CREA-MEDIA-2024-FILMSALES)

Termini: 20/jun/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Innovative tools and business models
(CREA-MEDIA-2024-INNOVBUSMOD)

Termini: 25/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

Markets & Networking
(CREA-MEDIA-2024-MARKETNET)

Termini: 18/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Business

MEDIA 360°
(CREA-MEDIA-2022-MEDIA360)

Termini: 12/abr/2022

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Films on the Move
(CREA-MEDIA-2024-FILMOVE)

1r Termini: 14/mar/2024
2n Termini: 18/07/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

European VOD Networks and Operators
(CREA-MEDIA-2024-VODNET)

Termini: 09/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Festivals
(CREA-MEDIA-2024-FESTNET)

Termini: 11/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Networks of European Cinemas
(CREA-MEDIA-2024-CINNET)

Termini: 16/jul/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Audience

Audience Development and Film Education
(CREA-MEDIA-2023-AUDFILMEDU)

Termini: 30/mar/2023

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

Innovation Lab
(CREA-CROSS-2024-INNOVLAB)

Termini: 25/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Media literacy
(CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Collaborations
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cross-Sectorial

NEWS - Journalism Partnerships – Pluralism
(CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM)

Termini: 14/feb/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a petita escala
(CREA-CULT-2024-COOP-1)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Projectes de Cooperació Europea a Escala Mitjana
(CREA-CULT-2024-COOP-2)

Termini: 23/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Plataformes europees per a la promoció d’artistes emergents
(CREA-CULT-2024-PLAT)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Xarxes europees d’organitzacions culturals i creatives
(CREA-CULT-2024-NET)

Termini: 07/mar/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Entitats Culturals Paneuropees
(CREA-CULT-2024-PECE)

Termini: 31/gen/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...

Cultura

Circulació d’obres literàries europees
(CREA-CULT-2024-LIT)

Termini: 16/abr/2024

No hi ha convocatories d'aquesta categoria...